Korsika okt 2003     (alla bilder klickbara)

Reste med Langley till Ile Rousse och Hotel Napoleon Bonaparte.

Positivt: Hotellet med dess goda mat och genomgående trevliga svenska (exkl. städerskorna) personal Vacker natur.

Negativt: Vädret var för kallt och blåsigt, inga lokalbussar. Prisnivån hög.

 

Lördag 18 okt

Såg att det fanns internetaccess för 29:-/tim i avgångsterminalen på Arlanda nu. Bra också att tiden räknades av vid på- och avloggning inom 7 dagar. Planet lyfte 16:15 men vi fick vända efter ett tag för att byta plan. Den ena hastighetsmätaren hade lagt av. Lyfte vid 18-tiden. Landade c:a 20:45 för transport över ön till Il Rousse. +12 grader, regn och blåst.

 

Söndag

Cyklade runt kl 10 – 15 för att upptäcka Ile Rousse. Tittade på boulespelarna på torget. De var mycket skickliga, speciellt med att slå bort motspelarnas klot med ett hårt kast..

Infomöte 18:30. Middag 19, musselsoppa, grillad biffrygg med potatisgratäng. Dessert Tiramisol. Ett gott rödvin till maten, ”E Prove”,18 euro. Vi åt tillsamman med Ronny och Anita från Trångsund.

Cykeltur på Korsika (streaming video)


Måndag

 

20 grader varmt. Tog tåget 10:25 till Calvi (c:a 45 min, 15:40 Euro 2 pers. ToR). Strosade runt i ett mycket öde Calvi.  Turistsäsongen slut och vi kom dit under siestan. Tittade i hamnen och upp på Citadellet. Det kom ett par regnskurar men de var korta. Drack kaffe på strandpromenaden. Tåget gick tillbaka 14:25. Cigaretterna gick upp till 3:15 idag men vi ska ju sluta snart igen så…

Tittade vidare lite på de skickliga boulespelarna. Middag kl 19, Chilimarinerade pilgrimsmusslor, kycklingfilé, chevrélasagne. Dessert, valnötsglass och någon chokladgrej. Huset vin, 11:50, som var mycket tunnare än gårdagens fina vin. I säng 22 för att skriva detta.


Tisdag
Ridtur på Korsika (streaming video)
Åska, blåst och regn på natten så temperaturen var bara 16 grader på morgonen. Det bar iväg 09:30 för ridning i bergen. Solen sken. För mig var det första gången till häst. Var det så svårt som många sagt? Icke. Hästen gick exakt dit jag ville. Klarade av två vändningar och tre korta trav. Ville gärna prova på galopp men det fick jag inte.

Vi var tillbaka på hotellet vid 12-tiden. Kl 13:15 var det dags för nästa utflykt. Körde norrut mot Calvi. Passerade Främlingslegionen på vägen. Krav: ej efterlyst hos Interpol, drogfri och inte homosexuell. Klarar man den psykiska- och fysiska testen skriver man på på fem år och blir soldat utan identitet. Vinprovning tilldrog sig på Domaine Orsini i Calenzana ovanför Calvi. Vi provade sex olika vinsorter. Muscat och det lokala Cap Corse (Starkvin med minst 17 olika örter) var de enda vi godkände. Köpte en burk kastanjemarmelad (Crème de Marron, 450 g 4:20). Nästa stopp var ett olivoljeställe. Avslutningsvis besök i en mycket högt belägen by. Tillbaka trötta 18:15. Middag 19:00 bestående av marinerad rostbiff, halstrad gösfilé och hasselnötsparfeit med rårörda bär. Tog husets vita vin till.
 


Onsdag

+16 grader och mulet. Vi gick runt i stan en sväng på fm. Spelade boule med Anita och Ronny en timma. Vi förlorade. Väderleksrapporten för i morgon visar just nu på sol och en temperatur på mellan 12- 17 grader.

Torsdag

+15 grader och mulet. Spelade Boule med Anita Och Ronny idag igen. Ja, vi förlorade igen. Det kom lite sol då och då men temperaturen steg aldrig till något njutbart. Studerade Boulespecialisterna på torget för eventuell returmatch i morgon. Middagen var som vanligt en höjdare, Gazpazosoppa med permesanflan, laxfilé med vitlökspotatismos, soltorkade tomater och oliver. Dessert vanlijpanacatta med chockladflan och fruktsorbet. Därtill ett gott rosévin. +14 grader och blåst kl 21 så det blev film på datorn. Några middagsexempel:

 

Fredag
+13 – 15 grader, sol och blåst. Promenad uppför backarna till Super U. Viss elektronik och kameradetaljer är nästan dubbelt så dyra som i Sverige. Något jag inte sett tidigare var vykort med en DVD-film på c:a 3 min för 8 Euro. Vi köpte bara en Whisky (Grant 16:80) till Eva och Berth, tre flaskor Cotes du Rhone och Pistachenötter. Spelade Boule med Anita och Ronny igen. I dag vann vi.
 

Klockan 17 skulle heliga Theresa komma till kyrkan i någon form. Vi fick vänta till 17:45 tills hon kom. Vi fick inte klart för oss vilken del av henne som kom. Mässa kl 18 med fylld kyrka. Vi fick lämna den 18:30 för att inte missa middagen.


Lördag 25 okt

Hemresedag. Max +17 idag enligt. väderleksrapporten. Min 7-8 grader. Vår termometer visade + 10 kl 8. Sol.

Hemresan blev fördröjd. Planet fick bytas ut igen. Vi kom hem vid 2-tiden på söndagsmorgonen.

Reseledarna firade att sista gruppen åker hem!