Det mobila kontoret

011009

Detta sida har för min del gjort sitt och kommer nog inte att uppdateras mera.

Kommentarer och förslag (det kom inga)  

Allmänt

Framtiden verkar handla mycket om trådlöst och tillgänglighet. Visionen är att kunna skicka och ta emot information oberoende av tid och rum. Alla satsar inom området. Se t ex Ericssons satsning tillsammans med Investor, Industrivärden och Merrill Lynch i Ericsson Venture Partners på 2,8 miljarder kronor.
Grundfunktionerna för kontoret är ordbehandling, kalkyl, presentation, e-post, fax, information (web), telefoni (fast och mobil) och telefoniväxelfunktion.
I dag har vi knappast det mobila kontoret. GPRS har just introducerats och Nokia har en mobiltelefon som klarar upp till 43 kbps men man får nog inskränka sig till att vara mobil inom det distribuerade kontoret, hemma, på jobbet, där man kommer åt en terminal på stan eller har tillgång till ett telefonjack.  Det finns idag ett otal mer eller mindre bra produkter för mobilt arbete. Nedan listas några av dessa.
Flera sajter med ett komplett utbud för personer på resande fot finns på t ex Intranets.com som erbjuder mail, lagring, kalender, mm. Flera gratistjänster fanns tidigare men de har fått slå igen en efter en. En speciell tidning om ett portabelt liv finns på www.portablelife.com/home.
www.projektplatsen.se finns tjänster för projektsamverkan. En Napsterliknande applikation är Groove. Den bygger på en gemensam arbetsyta som kopplas upp peer-to-peer (P2P) för att dela varandras dokument, chatta med text eller röst, mm.

Internetaccess
Vanligast i dag är Ethernet LAN på arbetsplatsen och uppringt modem via PSTN eller ISDN hemma. Fler och fler skaffar nu "bredband" hemma vilket gör att de får en liknande access som på arbetsplatsen. För att säkert ta sig igenom företagets brandvägg används VPN. På resa kopplar man upp sig m.h.a. modem. Från utlandet är det svårare eller i alla fall dyrare om man inte har ett lokalt internetaccesskonto. Det går att nå internet på Internet kaféer, bibliotek, en del flygplatser, en del hotell, etc. Man får då begränsa sig till webtjänster. 

Vid resa utomlands finns tjänsten www.ipass.com som ger lokal internetaccess till 8000 points of presence (POPs) i 150 länder. Flera svenska ISPer är anslutna till tjänsten, t ex Telias mervärdestjänst Telia International Commuting. Uppkopplingsavgift 1 SEK. Trafikavgift mellan 0,5 SEK/min och 2 SEK/min. 

Trådlösa LAN (WLAN eller RLAN) enligt IEEE 802.11b standarden ("11Mbps" (teoretiskt max 7,7 Mbps, praktiskt max 6 Mbps), 2.4 GHz)
För att bli rörlig inom begränsade ytor på arbetsplatsen eller hemma kan man använda trådlösa LAN för att slippa långa sladdar.
Billigast alternativ idag med ett pris exkl moms under 3.000:- är: 
- Apples Airport (innehållande Lucentdelar) basstation. Fungerar mot både Mac och PC men PC stöds inte av Apple. De hotade t.o.m. med rättsliga åtgärder mot den som la upp Airportens firmware på sin websajt, www.kurgan.de. Så för uppladdning av ny firmware behövs en Mac. Så har man inte det bör man undvika Airporten för att slippa problem.
- 3COM har en billig basstation. Den verkar tyvärr inte vara så flexibel. 
- Netgear har en mycket enkel basstation utan DHCP, NAT, modem, switch för c:a 2700:- + moms samt en lite dyrare (mer prisvärd)
- D-link har två st olika basstationer (DWL-1000AP och DI-713P) runt 3000:- + moms.

- Lucents (Orinoco) har en PC-variant för hemma bruk, RG-1000
- och många flera

Både Airport och RG-1000 kan konfigureras med ett freeware program: http://freebase.sourceforge.net (men Apple bäddar in sin firmware i Apples konfigureringsprogram för att tvinga kunderna att använda en Mac. Programvaran går dock att få tag i).
Ett annat program, The KarlNet Configurator kan laddas ner från www.karlnet.com/download 
Adress till en Java Airport konfigurator:  gicl.mcs.drexel.edu/people/sevy/airport/#Configurator  


Telia använder IEEE 802.11b produkter från Symbol i sin HomeRun produkt för platser för "folk på väg" (flygplatser, hotell). Mobilestar och Skynetglobal  är två motsvarande internationella tjänster.
Elektrosmog.nu är en svensk WLAN sammanslutning med diskussionslista, sammankomster och en bra länklista
KTH med sponsorer driver StockholmOpen.net som inte är ett öppet nät.
DefaultCity är en ny trådlös lågprisoperatör i Stockholm.

Bakgrundslänkar (men Elektrosmogs  länklista är mycket bättre)
Wireless Ethernet Compatibility Alliance (WECA)  Operabilitetstestar och "Wi-Fi™" certifierar produkter.
The Wireless LAN Association (WLANA)
Wireless LAN Interoperability Forum OpenAir Standard  
Bra kort teknisk förklaring från Telia
SolveIt.com (kul grej) har en del info om man gräver lite t ex en länk till 3COMs Introduction to Home Networking
Konsultfirman Wireless-Nets bjuder på en diskussionslista och en Online Guide to Wireless Networking.
Wireless Networking Forum från IDG. Vicomsoft har en FAQ (här finns även andra nyttiga Q&A's och FAQs)
Wireless Nets Online Guide to Wireless Networking Artiklar mm
From Mobile Computing Aug 2001: Comparison Report: Wireless LANs for All. Review of 13 solutions.
PCMagazine/ZDNet's test av Radio-LAN, feb-2001
Review av 8 st basstationer maj-2001 i Network World     review av D-Link DI-713      en annan review i MaximumPC 
Review av 10 st basstationer feb-2001 i PCMag
Produktkatalog: hydra.carleton.ca/info/wlan.html 
Productreviewer, March 22, 1999, Network Computing    
Network Computing's Interactive Report Card, 802.11b solutions 
Review från ZDnet  17 april 2000
Wireless Guide från Request.com (som egentligen vill sälja en "nätmusikspelare")
Varför inte skaffa en WebTablet med inbyggt radiomodem från Qubit eller en Sony Electronics VAIO Slimtop PCV-LX900 Pen Tablet? Nja, priset? Sonys kostar  $ 3000:-.

Exempel på några produkter: 
Compaq: www6.compaq.com/products/wlan/index.html  har även en allmän produktöversikt, 3Com: www.3com.com/wireless/index.html , Cisco: www.cisco.com/warp/public/44/jump/wireless.shtml , Lucent: www.wavelan.com , Nokia: www.nokia.com/corporate/wlan/index.html , Radiolan: www.radiolan.com , D-Link:  www.dlink.com  , Symbol.com , NoWiresNeeded , Buffalo Technology  mf

Säkerhet
Med säkerhet här menar jag främst säkerhet i "always-on" bredbandsanslutningar hemma med hjälp av brandväggar. För att vara säker måste man också skydda sig mot e-postburna virus som maskar, trojanska hästar. När det gäller virus så är det omöjligt att ständigt vara 100% uppdaterad. 
Securityspace har en förteckning över firewalls och en lista på över 450 tester att göra vid en revision. 
På arbetsplatsen finns normalt en eller flera brandväggar. Dessa är normalt för dyra för hemmabruk. För hemmabruk finns det brandväggar i både hård- och mjukvara. Det finns hårdvaruenheter, s.k. Residential Gateways (RG), som erbjuder DHCP (delar ut dynamiska IP-adresser) och NAT (ger "svarta adresser"). Med en IP adress kan man med denna enhet koppla in flera datorer. NAT gör att datorernas portar inte kan ses utifrån så en kan användas som en enkel brandvägg. Kompletteras den med en mjukvarubrandvägg i varje dator blir skyddet högre och bör räcka för hemmabruk.
Produkter:
Ett exempel på en enkel hårdvaruprodukt är D-Links Gateway DI-701 eller DI-704, även med inbyggd switch. Exempel på mjukvaruprodukter är Symantec's Norton Internet Security, Zone Labs Zone Alarm och SyGate 4.0
www.winmag.com/columns/explorer/2000/05.htm  finns en komplettare lista över personal firewall produkter.
  Om kryptering av e-post och hårddiskar med PGP® or "Pretty Good Privacy"® se The International PGP Home Page  som har gratis programvara, t ex PGP 6.5.8 for Windows, och mycket information.

E-post
Det finns ett otal lösningar för e-post idag. Post skickas med SMTP (Simple Mail Transfer Protocol) protokollet och tas vanligtvis emot med POP3 (Post Office Protocol) eller IMAP4 (Internet Messaging Access Protocol) protokollen.
Bästa alternativ är nog en IMAP-server med alternativt webgränssnitt. Eventuellt får en POP3 server med alternativt webgränssnitt duga.
En trend är att erbjuda företag att outsourca hela mailtjänsten. Ett exempel på detta är www.mail.com  
En förteckning över olika e-posttjänster finns på www.emailaddresses.com (även separat lista över svenska) och www.thefreesite.com/Email_Freebies . En kul grej: www.voxway.com erbjuder gratis e-post konto som skickar ett SMS när ett brev inkommer. Genom att ringa ett speciellt telefonnummer kan man sedan få brevet uppläst. Brev kan också läsas på traditionellt sätt via web eller POP-klient

1) Webmail
Här finns många gratistjänster som www.hotmail.comwww.yahoo.com , www.yesbox.se, m.f. Gratistjänsterna har normalt begränsat lagringsutrymme och begränsningar i storlek på bilagor. Vissa har POP3 och webmail kombinerat. T ex Spray's e-post kan hämta post från flera olika POP3 konton.
www.readmail.com och mailstart.com kan man läsa sin POP3 e-post.

2) POP3/SMTP mail
Detta är den gamla vanliga e-posten. Kräver en klient som Netscape Messenger, Outlook, Eudora, m.f.. Posten lagras på en server. Man väljer att flytta eller kopiera alla brev till klienten. Använder man flera klienter på olika datorer bör man välja att kopiera breven så att de ligger kvar på servern. När ett brev tas bort lokalt tas det också bort på servern.
Nackdelarna med denna lösning är att det är inte lämpligt att använda en klient på en annans dator. För det första måste klienten konfigureras. För det andra kommer alla ens brev att laddas ner på den främmande datorn. Detta kan ta mycket lång tid om det är många brev och speciellt om det finns stora bilagor. Det tar tid att radera dem från hårddisken när man läst klart. Man vill nog inte lämna datorn med sina brev på hårddisken.
Det finns tjänster där det går att läsa mail från POP3 servrar från ett webgränssnitt. Några exempel:  www.readmail.com,
www.mail2web.com ,  qdpop.ucdmc.ucdavis.edu/qdpop.htm  och  glacier.ucdmc.ucdavis.edu/Jpop  . 

3) IMAP4 mail
IMAP-servrar är ett mera avancerade än POP-servrar men trots det inte vanligast. En stor fördel är att man kan välja att endast ta ned brevrubrikerna.

4) Mailservrar
För en översikt över mailservrar se t ex serverwatch.internet.com/mailservers.html och Tucows

Webbaserade e-mailservrar: cgi.resourceindex.com/Programs_and_Scripts/Perl/Web_Based_E_Mail   
Kräver Perl 5 från www.perl.com för Mac, Win32 eller Unix

5) Listservrar
En släkting till e-post är listservrar, reflektorer eller e-post diskussionslistor. Skickas ett brev till en sådan vidarebefordras brevet till de som prenumererar på listan. Det finns ett antal programvaror för detta och även webbaserade gratistjänster t ex Listbot

FAX
Det finns gratistjänster som erbjuder gratis mottagning av Fax och Voicemail via ett personligt telefonnummer. Fax och röst skickas som en bilaga till e-post. Prova på www.jfax.com som erbjuder ett telefonnummer i USA. Tidigare fanns www.echoo.net som erbjöd ett gratis lokalt telefonnummer i Sverige för att ta emot FAX TILL E-POST  och ta emot RÖSTMEDDELANDE TILL E-POST. De tar nu betalt.
I LIBERTYSURF's gratis internet-anslutningstjänst ingår motsvarande tjänst fortfarande.
För att skicka fax gratis via formulär (vad det nu är för vits med det) finns www.kugel.se/zak/fax.html m.f. som använder faxtjänsten från www.tpc.int. Detta fungerar inte till 100% så en betaltjänst rekommenderas. Alternativt faxprogram på LAN-et eller i datorn.

Sunet har en faxtjänst för att skicka fax från e-post. Skriv in faxmeddelandet i ett e-post, max. 6 sidor. Syntax: namn@F08654321.fax.sunet.se  
För att skicka till exempelvis Errol Svensson på faxnummer 08-654321 adresserar du e-brevet till
Errol.Svensson@F08654321.fax.sunet.se 
easyfax.net/cgi-bin/easyfax.cgi kan man skicka fax från web (ej ftån e-post)
Alternativt kan man faxa direkt via ett modem och ett faxprogram från den egna datorn. För 2400:- får man en faxserver för nätverk, en mailserver, mm från 602Pro Lan Suite 2000a

Flera FAX-gateway program finns t ex Deerfield.com 

Unified Messaging
Området är för omfattande för att kunna ingå i denna utredning men dyker några produkter upp kommer de att listas här för eventuella framtida behov.
602Pro MESSAGING SERVER var den första som dök upp. Den har e-mail, voice mail, fax, messaging, shared address books och follow me.
Telia Mobile har Unified Messaging i sin DOF-tjänst med fax, e-post och mobilsvar som aviseras i mobiltelefonen. Kan nås från en personlig UM-brevlåda på Internet där alla meddelanden till MobilSvar, all e-post och alla fax samlas. 

Instant Messaging
Instant Messaging har varit ett hett ämne under 2000 p.g.a. av kriget mellan Microsoft, AOL och Yahoo. De hör till de populäraste tillsammans med gamla ICQ. IETF försöker standardisera protokollen men utgången är f.n. oviss. Under tiden kan man använda någon eller några av de befintliga produkterna. De är gratis. På Tucows programbibliotek fanns t ex den 8 augusti 2000 43 st produkter! De flesta leverantörsunika, några klarar t ex både AOLs och Microsofts "standard". Finesser som talmöjlighet, nyheter, börskurser, filöverföring m.m. finns. En betalar för användningen: "You EARN CASH every time you and your referral base use it; AND It automatically translates your message into different languages." www.gotoworld.com   

Lagring
Filer lagras normalt på internet m.h.a. FTP-servrar. De hanteras av mer eller mindre intelligenta FTP-klienter. FTP är gammal och känd teknik. Det är däremot inget fel i att använda tekniken. Med moderna klienter fås bra funktionalitet. t ex i WS_FTP Pro ingår "utforskargränssnitt", synkroniseringshjälpmedel, script, mm.
http://www.jaybirds.net/ finns lite allmän info om ftp-servrar och klienter, säkerhet och antivirus.

Webbaserade dokumentlagringsapplikationer mha av databaser har blivit vanliga. Vissa finns som färdiga komponenter i t ex ASP.

Det finns en del gratistjänster för webbaserad lagring som erbjuder en mindre lagringsmängd gratis. Vill man ha mera får man betala. En förteckning finns på www.webwizards.net/useful/wbfs.htm. De ligger vanligtvis i USA och nedladdningstiderna brukar vara långa.
Några exempel (området är mycket turbulent - de kommer och går):
www.xdrive.com , 100 MB gratis, erbjuder en "aktiv desktopkomponent" så man kan använda X-drive direkt i Windows utan att starta en browser. Det är bara att göra "Drag and Drop" i utforskaren. Gratistjänsten nu nedlagd!!!
www.freedrive.com, 50 MB gratis, för att även lagra och dela filer för PDA, sina foton ,mm. Går bara att överföra en fil i taget, inga kataloger.
www.tiomeg.com är en svensk
och de stora Yahoo! Briefcase och MSN File Cabinets 
Peer- to-peer (P2P) lösningar kommer mer och mer.

Terminaler  (f.n. bara några  Pocket PC länkar)
Ersättaren till operativsystemet Windows CE, Pocket PC, har rönt stor uppmärksamhet. Med detta OS kan du även köra Word, Excel, mail, Windows Media, mm. Listar några länkar nedan:
www.pocketpcmag.com 
www.microsoft.com/mobile/pocketpc med t ex artiklarna Inexpensive Wireless LANs Have Arrived for the Pocket PC och High Speed Wireless iPaq Pocket PCs från Microsoft
www.portableinternet.com   kartor
www.hpcmag.com/bestsites.htm  länkförteckning
Pocket PC Life Magazine  vilar f.n.
www.pocketPCpassion.com 
Compaq iPaq Handhelds H3600 support forum 
PocketPC pgm www.wincity.com/software/pocketpc  borta?
www.cam.com/vxutil.html   PocketPC internet utilities, t ex gratis ping, trace route
ZDNet CE downloads www.zdnet.com/downloads/ce   
CNET download.com http://download.cnet.com/downloads/0-10003.html?tag=dir